Atlas Soğutma

Soğuk Hava Depolarında Muhafaza Edilecek Ürünler ve Özellikleri

Soğuk hava depoların da muhafaza edilecek olan bitkisel, hayvansal ve su ürünlerinin en iyi şartlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bu nedenle ürün çeşidine göre özel şartlar sunabilen soğuk hava depoları bulunmaktadır. Bu depolarda muhafaza edilen ürünlerin kendi grubuna ait özellikleri de bulunur.

Soğuk Hava Depolarında Depolanacak Ürünler ve Muhafaza Şartları


1- Bitkisel Ürünler




Soğuk hava depolarında muhafaza edilecek olan bitkisel ürünlerin çoğunun ortak özellikte olması gerekir. İlk olarak ürünlerin hasat zamanında tam anlamıyla olgunlaşmamış ürünlerin toplanması gerekir. Çünkü depolanan meyve ve sebzeler dondurulmadan önce maksimum sıcaklıklarda muhafaza edilir. Bu sayede depolanan ürün gelişimine devam ettiğini gösterir. Ayrıca meyve ve sebzeler, yapılarında %80 oranında su barındırdıkları için soğuk hava depolarında bu dengeyi sağlamak nem ayarı ile mümkündür. Eğer ürünler olgunlaştığında depolama işlemi yapılır ise çürüme ihtimali ile karşı karşıya kalınabilir.

Bitkisel ürünlerin hasat dönemlerinde ürünlere zarar verilmeden toplamaya ve ekonomik olarak hasadı tamamlamaya özen gösterilmelidir. Ayrıca hasat sonucunda ambalajlanan ürünlerin kasalarının alt bölümüne kâğıt konulmalı diğer bölümler hava alacak şekilde açık bırakılmasına özen gösterilmelidir

2- Hayvansal Ürünler




Hayvansal ürünlerin mutlaka soğuk hava depolarında saklanması gerekir. Buradaki amaç hayvansal ürün olan et ve et ürünlerinin bozulma, kokmasını önlemektir. Ürünlerin bozulmasına neden olan mikroorganizmaların, fiziksel, kimyasal ve enzimatik faktörleri önleyip uzun süreli muhafaza edilebilir.

Hayvansal olan ürünleri ayrı başlıklar altında inceleyecek olursak;

- Kırmızı ve Beyaz Etler: Et kesildikten sonra vakit kaybetmeden soğuk hava deposunda muhafaza edilmesi gerekir. Taze kesilmiş etlerde renk değişimi olmadan 0°c ile -1,7°C aralığında ve %90-95 nem oranına sahip depolarda muhafaza edilmelidir. Örneğin, sağlıklı bir hayvan etinde bozulma oranı daha hızlıdır.

- Süt ve Süt Ürünleri: Süt ürünlerinden olan peynirin saklanması gereken sıcaklık değeri 0°C ile +5°C aralığındadır. Bu değerlerde yaklaşık olarak 5 ile 6 ay muhafaza edilebilir. Tereyağında ise +4°C ile +10°C aralığına sahip depolarda bulundurulması gerekir. Ayrıca tereyağı da 5 ile 6 ay aralığında muhafaza edilmektedir. Süt ürünleri 0°C ile +4°C aralığında muhafaza edilen ve diğer ürünlere göre en kısa sürede saklanabilen ürünlerdir. Örneğin çiğ süt maksimum 4 gün, pişirilmiş süt ise maksimum 7 gün soğuk odalarda depolanabilir.



- Yumurta: Yumurta -2,5 ile +2°C sıcaklık değerleri arasında %80-95 nem oranın da soğuk hava depolarında muhafaza edilir.

- Mantı ve Hamur Ürünleri: Mantılar ister el yapımı ister makine yardımı ile üretilsin sıcaklık değleri -16°C ile -20°C derece aralığında muhafaza edilir. Bu derece aralığının yüksek olmasının sebebi mantı içinde bulunan malzemeden çok hamurun özelliğini kaybetmesini önlemektir. Bu dereceler üzerinde tutulan mantının kısa sürede tüketilmesi gerekir. Aksi taktirde bozulma söz konusu olacaktır.

3- Su Ürünleri




Su ürünlerinden olan balık ve benzeri ürünleri -5°C derecede, %90-95 nem oranında yaklaşık olarak 5 ile 20 gün muhafaza edilmektedir. Buradaki ürünler sudan çıkarıldığı andan itibaren soğuk hava depolarında depolanması gerekmektedir. Örneğin balık ürününde avlanma sonrasında beyaz kolilerde buz parçalarının tuzla oluşan karışımları ürünlerin üzerine kapatılarak muhafaza edilmesi sağlanır.

Kısacası soğuk hava depolarında muhafaza edilecek hayvansal, bitkisel ve su ürünlerinin hepsinde üretiminden tüketimine kadar tüm aşamalarında soğutma işleminin uygulanması gerekir. Tüm kategorilerdeki ürünlerin özellikleri göz önünde bulundurularak en uygun sıcaklık, nem oranı ve depolanabilecek maksimum gün sayısı kontrol edilerek muhafaza işlemi yapılmalıdır. 

Bizler Atlas Soğutma olarak sizler için en doğru proje çalışmasını hazırlıyoruz. Yazımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.