Atlas Soğutma

Soğuk Depo Panelleri ve Kullanım Alanları

Bu yazımızda Soğuk Depo Panelleri Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir? konu başlıklarına değineceğiz. Soğuk zincirin en önemli ürünlerinden biri olan Soğuk depo panelleri dış ortamın hava koşullarından izole edilmesini sağlayan yalıtımlı panellerdir. 


Soğuk depo panelleri, iki sac arasında 0.50mm kalınlığında yüksek basınç ile poliüretan makinelerinde 40-42kg/ m³ ağırlığında poliüretan eklenerek üretilir. Paneller erkek ve dişi formunda iç içe geçmiş özel olarak ayarlanmış dış merkezli kilit sistemiyle de kilitlenmektedir.  Kilit sistemi sayesinde panellerin birbirlerine kolaylıkla monte ve demonte işlemleri sağlanır. Genellikle soğuk depo panelleri 60mm, 80mm, 100mm, 120mm, 150mm, 200mm kalınlığında üretilmektedir. Endüstriyel panel, duvar ve tavan, zemin paneli olmak üzere üç çeşit soğuk depo paneli bulunmaktadır.

1- Endüstriyel Panel: Soğuk depolarda, talep edilen ölçülerde ve özellikte imal edilmektedir. Duvar- Tavan- Zemin panelleri 60- 80- 100- 120- 150- 200 mm kalınlığında, 1110mm eninde üretilmektedir. Panelin yüzey arasına 42 kg / m3 ağırlığına poliüretan sert köpük eklenmektedir. Paneller kilit sistemi ile birbirine bağlanarak farklı yerlere taşıyabilme ve ilave soğuk deponun büyümesine imkân sağlar.

2- Duvar – Tavan Paneli: Bu panellerin yüksek ısı izolasyon sağlayan CE belgeli poliüretan dolgusu sayesinde, enerji maliyeti düşmektedir. Soğuk deponun içerisinde bulunan ürünlerin kaliteli bir şekilde korunmasını sağlar. Paneller tercihe ve kullanım şekline göre, her iki yüzeyde (PVC)(Polyester)(Cr-Ni)(Galvaniz) olarak aynı veya isteğe göre opsiyonel yüzey seçeneğinde üretilir.

3- Zemin Panelleri: Zemin panelleri standart olarak; iç yüzey 12 mm kalınlığında, yüzey katman genellikle orginal huş ağacından, kaymaz, nem tutmaz, hijyenik ve pratik, bakım kolaylığı, üst kısmı koyu kahve olan altıgen dokulu 240 gr/m2 ağırlığında fenolik reçine laminat kaplı plywoodur. Dış yüzey olarak 0,50 mm kalınlığında sıcak daldırılan, galvaniz sacdır. Genel olarak zemin paneli 3.000 kg/m2 ağırlığında ve boyutun da yük taşıma imkanına sahiptir. Tercihe göre olarak (PLW+ Galv ), ( PVC+KON+Galv), ( Mat Cr – Ni + KON + Galvaniz ) Sac. olarak üretilmektedir.

Soğuk depo panellerinde iki farklı üretim tekniği bulunmaktadır;

- Continue Panel Üretim Hatları: Panelin iç ve dış sacı yürürken pres içerisine girmeden poliüretan enjeksiyonu yapılarak, homojen dağılım sağlanmaktadır.

- Discontinue Panel Üretim Hatları: Panel yüzeyindeki ön ve arka sac standart bir kalıba konulmaktadır. Kabın iki farklı alanından poliüretan enjeksiyonu yapılarak panel iç dolgusu poliüretanın küreleşmesi vasıtası ile sağlanır. 

Soğuk Depo Panelinin Avantajları Nelerdir?

- Hijyenik ve anti bakteriyeldir.
- Kolay temizlenmesi ve enerji tasarrufu sağlar.
- Montaj ve demontajı’nın kolay olması ve uzun ömürlü dayanıklılık sağlar.
- Çarpma ve darbelere karşı daha dayanıklıdır.
- Yer değişikliği gerektiğinde taşınma işleminde kolaylık sağlar.
- Proses alanından şoklama depolarına dahil olmak üzere birçok alanda kullanılabilmektedir.
- Paneller hem çelik konstrüksiyonlu yapı ve betonarme binalara uygulanabilir.

Soğuk depo panellerinin hijyenik ve kolay temizlenebilme özelliği sayesinde hastanelerde, ilaç sektörlerinde ve medikal üretim yapan tesislerdeki temiz odalarda kullanılmaktadır. Ayrıca temiz oda uygulamasında köşe ve zemin kesişen noktalarında iç köşe, dış köşe, zemin U ve süpürgelik profillerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Kısacası soğuk depo panellerinin amacı ısıl yalıtımdır. Üretimi yapılan depoların yükseklik ve tavan alçaklığı göz önüne alınarak 60 - 80 - 100 - 120 - 150 - 180 - 200 mm ölçüler arasından uygun panel seçilir. Panellerin birleşimin de yalıtımın sağlanması oldukça önemlidir. Bu yüzden poliüretan yüzeylerin birbiri ile tam olarak birleştirildiğine dikkat edilmelidir. Aksi halde panelin birleşim noktalarından montajlama olursa ısı ve enerji kaybı olabilmektedir. Yazımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.