Atlas Soğutma

Pandemi Döneminde Gıda Güvenliği ve Önemi

Gıda maddelerini içeren her çeşit hammadde ve mamülün işleme, hazırlık, paketleme, dağıtım ve depolama süreçlerinde oluşabilecek biyolojik, kimyasal ve fiziksel zararlardan korunma amacıyla tasarlanan işlemlerin bütününe alınan tedbirlerin genel adına gıda güvenliği denir.


Gıda güvenliğinin en önemli halkasını ise Soğuk Hava Depoları oluşturmaktadır. Üretimden tüketime kadar geçen süreyi ürünlerin fiziksel yapısını muhafaza etmek adına kuşkusuz bu ürünleri belli bir sıcaklıkta korumak gereklidir. Ürünün içerdiği vitamin, mineral ve su miktarını korumak adına belli oranda soğuk muhafaza koşullarında tutulması gerekir. Bu aşamada devreye giren soğuk hava deposu ürünlerin doğal haline en yakın şekilde muhafaza edilmesini sağlayan sistemi oluşturmaktadır.

Günümüzde pandeminin de tüm dünyayı ele geçirdiği şu sıralarda gıda güvenliğinin önemi çok daha fazla artmıştır. Bu sebepten akıllardaki pandemi döneminde gıda güvenliği nasıl etkileniyor, dikkat edilmesi gereken önemli konular nelerdir? Sorularını daha sık duyuyoruz. Bu yazımızda gelin birlikte inceleyelim.

Gıda ürünleri uygun sıcaklıkta korunmadığında üzerlerinde bakteri oluşumu meydana gelir ve bu ürünün hem kötü kokmasına hem de hızla bozulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle saklama koşulu ve süresi zarfında soğuk hava deposu altında her çeşit gıda maddesi korunmalı ve tüketim noktasına taze bir şekilde sevk edilmesi gereklidir. Biliyorsunuz ki açık ortamda bozulmayacak gıda ürünü yoktur. İster süt ve et ürünlerinden meyve sebzeye kadar her tip gıda için geçerli bir unsurdur. Soğuk zincir kalitesi yüksek tutulduğunda ürünlerin tazeliğini korumak kolay olacak ve yapısal olarak bozulmalar yaşanmadan tüketime elverişli bir şekilde tüketiciye sunulacaktır.

Her besin maddesinin içerdiği yapısal özellikler farklı olduğundan soğuk hava deposu her ürün için muhafazaya uygun demek doğru olmaz. Soğuk hava depoları işletmelere özel olarak tasarlanır ve muhafaza edilecek ürün doğrultusunda özellikler eklenir.

İhtiyacınıza en uygun soğuk hava deposu kurulumu ve projelendirme hizmetini sizlere sağlıyoruz. Ürünlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

COVID-19: Gıda Üretim Alanlarında ve Soğuk Hava Depoları İçin Alınan Tedbirler Nelerdir?


Kanun yapıcılar tarafından belirlenen kurallara ilave olarak COVID-19 kapsamında tüm gıda ve gıda ile temas eden malzemeler için alınması gereken tedbirler bulunmaktadır. Bu süre içerisinde gıda güvenirliğini arttırmak için;

Gıdalar ile doğrudan temasta bulunan makineler, ekipmanlar ve aletler (örneğin bıçak, et doğrama tablası, kıyma makinası) temizlenebilir, dezenfekte edilebilir, gıdayla temasa uygun, korozyona dayanıklı ve toksik olmayan malzemeden yapılmış olmalıdır. 

Soğuk dolaplar, tepsiler, makineler, ekipmanlar ve aletlerin temizliği için, kimyasal maddelerin kullanılması gerektiğinde, korozyonu önlemek için kullanma talimatları dikkate alınmalıdır. 

İşletmelerde virüsten korunmak için öncelikle, depolama ve gıda üretimi yapılan işletmelerinde çalışan personele yayılmayı önleme konusunda yazılı talimatlar ve eğitimler verilmelidir. Hasta veya hastalıktan şüpheli kişiler çalıştırılmamalı ve bunlarla temas eden kişiler de 14 günlük karantinaya alınmalıdır. Ayrıca bu dönemde, çalışan personelin kişisel hijyen eğitimleri arttırılmalı ve tekrarlanması önemlidir. Bu uygulamalar virüsün çalışanlardan gıda yüzeylerine ve ambalaj materyallerine bulaşması riskini azaltabilir veya tamamen önleyebilir. Bu amaçla çalışanların maske ve eldiven kullanması gıda ile temasın önlenmesinde en önemli koruyucu önlemdir. Kanatlı eti sektöründe de çalışanlar bu hijyen uygulamalarına birebir uyduğu gibi maske, eldiven ve etkili el yıkama ve sanitasyon uygulamaları gıdadaki riski azaltmaktadır. Ek olarak, bazı durumlarda, enfekte insanlar belirti göstermeyebilirler. Bu nedenle yüksek temas alanları olarak bilinen tuvalet, kapı kolları, giyinme odaları, telefon vb alanlara potansiyel olarak virüs bulaşmış olabilir. Korunmak için işletmede birçok alana el ve yüzey dezenfektanları konulması ve temizlik yapılması önemlidir. Corona virüsü, zarflı bir virüs olup, enfektivitesini azaltmak için klor, kuaterner amonyum, alkol (etanol, propan-2-ol, propan-1-ol) bazlı dezenfektanlar bu amaçlı kullanılabilir.